Megsemmisült a Hillary Step az Everest-en?

2017. június 20. 07:17 - Emilclimbs

Nemzetközi híradásokból értesülhettünk arról, hogy leomlott a Hillary Step.
De mi is ez a hely és hogy történhetett mindez?

hillaryunofficialnetworks_com.pngA Hillary step pár évvel ez előtt (Fotó: unofficialnetworks.com)

A Hillary Step a Mount Everest déli oldalán a csúcsra vezető útvonal 8770 méter magasságban található különleges szakasza, amely tulajdonképp az utolsó jelentős akadály a csúcs elérése előtt. Elnevezését az Everest első sikeres csúcsmászójáról Sir Edmund Hillary-ről kapta. Magassága 12 méter, különlegessége, hogy forgalmi dugók szoktak kialakulni a közelében, mert egy időben csupán egyetlen hegymászó áthaladása lehetséges ezen a szakaszon, tehát a többi hegymászó várni kényszerül. E közben pedig fogy az oxigén a palackból és nő a végtagok elfagyásának esélye is.

Ám lehetséges az, hogy minderről már múltidőben kell beszélnünk, ugyanis már a 2016. évi csúcsmászások alkalmával is feltűnt a hegymászóknak, köztük a csúcsot 12 alkalommal megjárt brit Kenton Cool-nak is, hogy könnyebb volt az áthaladás ezen az emblematikus szakaszon. Idén sem változott a helyzet: valószínűsíthető, hogy a 2015. évi hatalmas nepáli földrengés eredményeként leomlottak az akadályt képező hatalmas sziklatömbök, lehetővé téve azt, hogy jelentősen könnyebb legyen a feljutás a déli oldalon a csúcsra sokak örömére.

Az Everest c. amerikai filmben a Hillary Step volt az a szakasz, amelynél a hegymászók azért is igen sokára jutottak át, mert  nem volt kifeszítve biztonsági kötél és ezzel is időt kellett tölteniük a későbbi tragédia áldozatainak, akik közül Doug Hansen a "postás" itt lelte halálát a zuhanás eredményeként feltehetően a valóságban is. Biztonsági kötél nélkül szinte kezelhetetlen veszélyt jelentett az áthaladás korábban, jelenleg ez már nem feltétlenül igaz.

Nem szabad elfelejteni azt, hogy az Everest megmászása e nélkül a korábban igen komoly kihívást jelentő szakasz nélkül is folyamatos életveszélyt jelentett, így a fizikai erőkifejtés mértéke a csúcs felé és onnan vissza is ugyan csekélyebb lett, összességében viszont továbbra is nagy teljesítmény az, ha valaki a világ legmagasabb hegyének csúcsát eléri és onnan élve lejut, tegye mindezt akár oxigénpalack használatával. Az ellentétes, északi oldalon, Tibet felől továbbra is egyszemélyes forgalmat tesz lehetővé a csúcs felé az úgynevezett Traverz szakasz, amelyről külön bejegyzésben fogok a későbbiekben megemlékezni.

hillarykozos2017.pngFotó: outsider.ie (2011)     &    Jamie McGuiness (2017)

Addig is valószínűsíthető az, hogy a Hillary Step leomlott, bár a nepáli hatóságok szerint csupán az erős havazás temette be. A mellékelt képekről mindenki eldöntheti, hogy a nepáli hatóságok véleménye mennyiben lehet helytálló.

A már említett legendás Kenton Cool hegymászó mindenesetre visszafogottan nyilatkozott e kérdésben: "Jelenleg meglehetősen nehéz 100%-ig biztosat mondani" (...) "Ha viszont fegyvert tartanának a fejemhez, azt mondanám, igen, a Hillary Step-nél bizonyos változásoknak kellett történniük".

UPDATE:

2018-ban a nepáli hatóságok, a hegyi vezetők és az expedíció szervező cégek egybehangzóan megerősítették, hogy a Hillary step nem létezik többé abban a formában, ahogy korábban megismertük. A korábbi képek nem hazudtak.

További Everest érdekességekről az expedíciós és motivációs előadásaimon mesélek.
Az aktuális előadásaimról itt lehetséges tájékozódni: www.linktr.ee/emilclimbs

Emilclimbs
Dr. Neszmélyi Emil
Mert a legvégén csak az élményeink számítanak majd

orrások:
http://www.bbc.com/news/world-asia-39997548
http://unofficialnetworks.com/2017/05/21/confirmed-mount-everests-famous-hillary-step-destroyed/
http://theconversation.com/has-everests-iconic-hillary-step-really-collapsed-heres-the-science-78163

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emilclimbs.blog.hu/api/trackback/id/tr1812607257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása