Az életéért küzd két hegymászó a Nanga Parbaton

2018. január 26. 20:56 - Emilclimbs

Lengyelek siethetnek a megmentésükre

nanga-najidhussain.jpg

HARC A TÚLÉLÉSÉRT A NANGA PARBAT TÉLI EXPEDÍCIÓJÁN

A szinte kilátástalan helyzetbe került a mai napon és a túlélésért küzd egy kétszemélyes expedíció a Pakisztánban fekvő nyolcezres hegyen, a Nanga Parbaton (8126 m). Tomek Mackiewicz legyel hegymászó és Elisabeth Revol francia hegymászónő a klasszikus mászási szezonon kívül, télen tervezte megmászni a világ 9. legmagasabb hegyét. Jelenleg viszont mindketten az életükért harcolnak a pokoli időjárási körülmények miatt.
pol-fra-nanga.jpgA sajtóhírek szerint a két hegymászó igen nehéz helyzetbe került. Egy nagyon rövid időjárási ablakban vágtak neki egy nagyobb magasság elérésének, amely bezárult, mert viharossá vált az idő, a hőmérséklet is kritikusan alacsony lett. Jelenleg 7300 méter körli magasságban vesztegelnek (4-es tábor környéke). Tomek Mackiewicz súlyos fagyási sérüléseket szenvedett és hóvaksággal is küzd, tehát tulajdonképp nem lát semmit, ami önmagában is életveszélyt jelent. A francia hegymászónő a hírek szerint jól van, de ellentmondásos információk is napvilágot láttak  egy esetleges komolyabb sérülésről is, amelyről nem tudni, hogy melyikük szenvedte el, ha egyáltalán elszenvedte bármelyikük is.nangaparbat2016-os_utvonal.jpgA mászási szezonon kívüli, téli próbálkozás magával hozza azt a bajt is, hogy nincs akklimatizált hegymászó csapat a környéken, amely riasztható lenne a megmentésük érdekében, hiszen a táborok üresek, mert ekkor a hegyi vezetők hegyi túrákat vezetnek jelentősen alacsonyabb tengerszint feletti magasságon, nem pedig a lehetetlen kísértik a nyolcezres hegyeken. A vészjelzést Elisabeth adta le műholdas készülékén, de hiába fogták ez helyi hegymászó körökben, akklimatizáció hiányában életüket veszíthetnék mentés közben magashegyi betegségben. Jelenleg tehát sem serpa, sem pakisztáni hegymászók nem tudnak a segítségükre sietni, mert akklimatizálatlanul az agyi ödéma, a tüdővizenyő és az agyvérzés kialakulásának veszélye igen magas az esetükben. Ezeket okozhatja a magashegyi betegség.

TÉLI EXPEDÍCIÓK

A Nanga Parbaton kívül további nyolcezres hegyeken is jelen vannak hegymászó csapatok azért, hogy végrehajtsák azt a bravúrt, hogy télen, kíméletlen körülmények között, a kevés mászásra alkalmas nap felhasználásával csúcsra érjenek. Ilyen expedíció van jelen a Mount Everesten és a világ második legmagasabb hegyén a K2-n is.

AZ EGYETLEN ESÉLY EGY LENGYEL CSAPAT

Jelenleg a K2 nevű szintén pakisztáni hegyen tartózkodik egy lengyel expedíció. A céljuk az, hogy a hegymászás történetében elsőként télen másszák meg ezt a hegyet (8611 m), tehát szintén a megszokottnak mondható mászási szezonon kívül. Jelenleg már 7000 méter körüli magasságon is túl vannak. Ha a lengyel K2 csapatot át tudják szállítani a Nanga Parbatra, akkor ők képesek lehetnek a két bajba jutott hegymászót megmenteni, hiszen már rendelkeznek a 7300 méterhez szükséges akklimatizáltsággal, ennek okán őket elkerülheti a magashegyi betegség. Már tájékoztatást kaptak arról, hogy mi lenne a feladatuk, és természetesen azonnal vállalkoztak is a mentésre. A két hegy közötti távolság 180 km körüli, tehát helikopterrel hamar bejárható. A lengyel csapat a mentéssel saját életét is kockáztatni fogja.

A képlet egyszerűnek tűnik: ha a K2 csapat eléri a két hegymászót, akkor reális esélyük lesz az életben maradásra. A Nanga Parbaton az ellátmány mennyiségéről nincs értesülés, remélhetőleg rendelkeznek elegendő élelemmel és vízzel mindkét hegymászó számára. 

ÚJABB AKADÁLY

A pakisztáni katonai helikopterekkel menteni kész Askari Aviation nevű cég mindaddig nem hajlandó a lengyel mentő csapatot helikopterrel átszállítani a helyszínre, ameddig a 100.000 amerikai dollárnyi mentési expedíciós költséget számára előzetesen meg nem fizetnek. Pakisztánban sajnálatosan ez a megszokott eljárás, amely nélkül nem vesznek részt a mentésben az ehhez eszközzel rendelkező vállalkozások, még ilyen magas szintű életveszély esetén sem. A sajtóhírek szerint a két bajba jutott alpinista közül Mackiewicz nem rendelkezik megfelelő baleset biztosítással, ez is az oka annak, hogy ezt a tetemes letétet követeli előre a pakisztáni vállalkozás. A pénz előteremtésének érdekében a lengyel kormány már lépéseket tett, de egyúttal nyilvános gyűjtés is indult az interneten, amely eredményeként már több, mint 80.000 Euro gyűlt össze az aggódó szimpatizánsok részéről pár óra leforgása alatt.googleearth2_kep.jpgA pénz tehát már rendelkezésre áll, ezért a tervek szerint a első lépésként a pakisztáni katonai helikopterek január 27-én szombaton reggel felveszik a K2 hegyen táborozó négyfős lengyel hegymászó csapatot (tagjai: Adam Bielecki, Piotr Tomala, Jarek Botor és Marek Chmielarski) majd elrepülnek velük a Nanga Parbatra, amely 1 órás helikopteres utazást jelent.  Előnyt jelent az, hogy Bielicki ismeri a Nanga Parbat téli körülményeit, mert két éve télen ő is mászott ezen az útvonalon. A két hegymászó megmentése érdekében a helikopterek körülbelül 4000 méteres magasságban tudnak majd landolni a terepviszonyok miatt, ahonnan a mentőcsapatnak még feljebb kell másznia 7300 méterre. Eközben Elisabeth - ha nincs komoly sérülése - megpróbál, amennyire csak tud, 6000 méter felé ereszkedni, reálisan ez 6700 méterre lesz lehetséges (3-as tábor). Ennek megfelelően Mackiewicz a 7300 méteren pokoli időjárási körülmények között még legalább 48 órát kell eltöltsön, ami rengeteg idő ilyen esetben és az ő jelenlegi állapotában.

Az időjárási előrejelzés szerint igen rossz időre van kilátás a K2-n, ezért kérdéses, hogy a mentőcsapatnak  lehetősége lesz-e valóban felszállnia szombaton, a tervezett időpontban. Ha nem érkeznek meg időben, akkor sajnos újabb tragédia történik a nyolcezres hegymászások történetében, ezúttal a Nanga Parbaton.

Reméljük a legjobbakat, sok szerencsét minden érintettnek!

Emilclimbs

 Forrás:
- http://www.alanarnette.com/blog/2018/01/26/disaster-developing-on-nanga-part-k2-team-to-launch-rescue/

Fényképek:
Majid Hussain, Wspinanie.pl, a hegymászók facebook oldala

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emilclimbs.blog.hu/api/trackback/id/tr6513605839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása