Everest: 22 sikerrel egy serpa hegymászó a világcsúcstartó

2018. május 17. 00:48 - Emilclimbs

Kami Rita Sherpa történelmet írt

22-szer8848.png

2018. május 16. napján Nepál felől felért a világ tetejére, és ezzel már önállóan tartja a legtöbb sikeres Everest-csúcsmászás világcsúcsát a 48 éves Kami Rita Sherpa. Természetesen ez azt is jelenti, hogy soha még ennyiszer nem járt ember korábban a világ legmagasabb pontján.

Az eredeti terv az volt, hogy május 29-én, Edmund Hillary és Tenzing Norgaj által teljesített első regisztrált Everest-csúcsmászás 65. évfordulóján támadja majd a csúcsot a nepáli hegymászó ikon, ám az Everest időjárása ennyire nem kiszámítható, mi több, az előrejelzések alapján május végén kis eséllyel várható időjárás ablak, tehát olyan nap, amelyen ideális időjárási körülmények mellett érhetnek föl a csúcsra a hegymászók, vagy legalább nem közvetlen életveszélyben próbálkozhatnak. Ezért döntött az újdonsült világcsúcstartó a mai nap mellett, amikor biztonságos mászóidő volt várható.

21+1: Nepál és Tibet felől is feljutott

A 22 alkalomból 1 egyszer Tibet felől és 21 alkalommal a nepáli oldalon jutott a csúcsra. Számomra különleges emlék, hogy a tibeti kísérlete idején közösen mászhattam vele az expedíció egyes szakaszain, így a csúcstámadás napjának megkezdésekor is.

kami_rita_22-1.jpg

krs22.png

A palackos mászó

Mindegyik sikerét 7000 méter feletti oxigénpalack-használattal érte el, teljesítményét nemzetközi szinten elismeréssel jegyzik. A palackkal történő mászások világ szinten is megfelelően magas elismertséget kapnak, természetesen a palack nélküli sikerek magától értetődő hatalmas elismertsége mellett. Remélem, hogy hazánk színeiben is minél többen jutnak fel palack használata mellett a világ tetejére, és a megfelelő felkészültségű és egészségi állapotú hegymászó palack nélkül is szállítja majd az első sikerünket.

kami_rita_sherpa.jpg

33 nyolcezres csúcsmászást tudhat magáénak

Több nyolcezer méter feletti hegyet mászott már meg, járt már a K2, a Cso-Oju, a Lhoce és az Annapurna csúcsán is. Bár eddig összesen 33 alkalommal állt 8000 méteres hegy tetején, igazán mégis Everest-specialistának mondható.  Rendszeresen "jár fel" hétezres hegycsúcsokra is hegymászók kísérőjeként és mászótársaként. Az ismertsége és sikerei okán a legkeresettebb hegyi vezetők egyike a nyolcezres hegyek világában. Személyeben egy kedélyes ember, közvetlen, kifejezetten jó társaság, ami nem minden serpa hegyi vezetőről mondható el.

Hogyan tovább Kami Rita?

Az új világcsúcstartó azt tervezi, hogy összesen 25 alkalommal fogja megmászni a Mount Everest csúcsát, majd ezt követően vonul vissza a hivatásos hegymászástól és hegyi vezetéstől. Ezt követően magaslati táborvezetéssel, oktatással vagy szakértői, tanácsadó feladatokkal szoktak foglalkozni csúcson sokat járt serpa hegymászók. Tehát jelen állás szerint 51 éves korában tervezi az utolsó sikerét, kivéve, ha valamely évben vállalja azt, hogy két alkalommal is felmászik a csúcsra, ami korábbra hozhatja karrierje lezárását. Ezt a kihívást - tehát az egy szezon alatti dupla sikert - már két alkalommal is teljesítette, de szem előtt tartja azt is, hogy az Everest rendelkezik a legnagyobb vertikális kiterjedésű halálzónával a világon, ami szintén május 16-án egy profi serpa hegyi vezető életét követelte magashegyi betegség okán, aki így vált 2018 első Everest áldozatává. Tehát ez az alattomos halálos tünetegyüttes nincs tekintettel a genetikai alkalmasság fokára, még a serpákat sem kíméli. Az Everesten az a biztos siker, amit már az alaptábor biztonságába történő visszatéréskor ünnepelhetünk meg.

További sok sikert kívánok Kami Rita Sherpa! Megtisztelő, hogy személyesen ismerhetlek.

További Everest érdekességekről az expedíciós és motivációs előadásaimon mesélek.
Az aktuális előadásaimról itt lehetséges tájékozódni: www.linktr.ee/emilclimbs

Emilclimbs
Dr. Neszmélyi Emil
Mert a legvégén csak az élményeink számítanak majd

Vonatkozó cikkek:
Everest: az idei különleges próbálkozók, köztük egy magyar hegymászónővel
Halál az Everesten III. – Nem Hillary volt az első a csúcson?
Megsemmisült a Hillary Step az Everest-en?
Az 5 legmagasabb hegycsúcs a világon, amin nem állt még ember

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emilclimbs.blog.hu/api/trackback/id/tr7713965280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása