Zuhanás a Denalin 5100 méteren, és ami mögötte van (videó!)

2018. július 26. 01:17 - Emilclimbs

intro2018denalizuhanas2.jpg

Ezt a bejegyzésemet annak szentelem, hogy a Denalin egy a saját kötélcsapatomtól eltérő csapatban megtörtént zuhanásról szóló videó körülményeit bemutassam. A mi csapatunk minden tagja jobb formában volt, így ez az eset nem történt volna meg velünk. Ám ezeknek ezen a srácoknak a másik kötélen így nehéz napjuk volt.

A 2018-as Denali mászásunk idején, június végén, 10 fő mászott összehangoltan úgynevezett kötélcsapatokban. Ennek megfelelően egy kötélen 4 fő mászott, a másik két kötélen 3-3 fő dolgozott együtt. Egy kötél hossza kb. 50 méter, amelyet a kötélen rögzített hegymászók számának megfelelően látunk el csomókkal és további biztonsági kötélzettel zuhanás esetére. E csomókra csatlakozunk föl a beülőnkhöz rögzített zárható karabinerrel. A kötélcsapatok biztonságos mászás ha a mászók az előírásokat betartják. Akár egyikük, akár többen zuhannak le, az nem azonos szakadékban történik, tehát lehetséges lesz számunkra az abból való kimászás.

ropeteams2018.pngKötélcsapatok mindenhol

A videón rögzített konkrét esetben a négyfős kötélcsapat második tagjának, Duane-nek a vállán rögzített kamera felvétele látható. Ahhoz, hogy megértsük az eset veszélyességét, fontos megismerni a körülményeket, amelyek meghatározták az eset kialakulását.

Tengerszint feletti magasság: 5100 méter (kb. 16.740 láb)
Pozíció: Denali, 16 ezer láb magasan kezdődő hegygerince a 4-es táborba vezető úrvonalon (West butress)
Oxigénszint: a tengerszintihez képest 60%
A hátizsák súlya: 45-50 kg között
A hegymászó saját tömege: 85 kg
A terhelés időtartama zuhanáskor: 9-10 óra körül
Akklimatizáltság erre a magasságra: gyenge (csupán 4200 méteren töltöttünk 2 napot korábban, nem volt elég magas a vörösvértest-szám)
A zuhanás oka: egyensúlyvesztés, mint közvetlen ok

Ebből tehát látható, hogy egy kimerült hegymászó, alacsony oxigén szint mellett úgy élte meg a zuhanást, hogy közben saját testtömege és a rendkívül nehéz hátizsákja olyan erővel húzta őt lefelé, hogy tehetetlenül sodródott lefelé a meredélyen az azt követő szakadék felé.

Ezek után lássuk a videót:

Az állította meg Duane zuhanását, hogy a kötélen előtte mászó Scott és a zuhanó mászó közötti kötélszakasz megfeszült. Így egy szikla mellett tudott megállni, amelyen túl már egy még meredekebb szakadék várt volna rá. A zuhanás és a sodródás azért is tartott ilyen hosszan, mert a kötélen a zuhanó mászó mögött elhelyezkedő mászó 5 méterrel mélyebben tartózkodott a sziklás mászó útvonalon, tehát nem látott semmit az esetből. Azt érzékelte, hogy felgyorsul az előtte lévő mászó sebessége, amit ő annak gondolt először, hogy ő csupán felgyorsította a mászási sebességét. Pár másodperc után már számára is nyilvánvaló vált az, hogy nem erről van szó, de addigra már őt is elrántotta a zuhanó, majd kitartóan csúszó test és hátizsák közös tömege. Tehát nem volt ideje arra, hogy a társa zuhanásának megállításához szükséges testhelyzetet felvegye. Ezért volt nagy jelentősége annak, hogy Duane a zuhanást megelőzően be tudta kapcsolni a telepített horgonyon lévő biztonsági karabinert.

biner2018.pngEz ugyanis biztosított némi fékező erőt annak érdekében, hogy a kötél elején lévő Scott-ot semmiképp ne tudja magával rántani a tehetetlenül lefelé ható jelentős erő.

Amikor megállt a csúszás közben, még mindig nem volt biztonságban. A hátán lévő hátizsák továbbra is lehetetlenné tette a szabad mozgását. Ekkor az előírásoknak megfelelően megszabadult a hátizsáktól amely a csapat köteléhez volt karabinerrel rögzítve, így ha ő fel tud mászni a kijelölt mászási útra, azt utóbb fel tudják húzni, tehát az esés ellenére a nélkülözhetetlen felszereléseit nem kell nélkülöznie a továbbiakban.

positionsatfalling.pngScott és a szikla helyzete a zuhanás végén. Kék színnel a kötelet jeleztük Duane és Scott között

További veszélyforrást jelent az a terület, ahová a mászó zuhant be. Ugyanis ez egy ismeretlen terület, ahol a hó alatt akár rejtett hasadékok is lehetnek. Ezért igen gyorsan kellett felmásznia. E fent jelzett feltételek mellett még a hátizsák nélkül is nehéz feljutnia, levegőt is alig kap ehhez. A biztonságát a jégcsákánya jelenti a számára, amely a beülőjéhez került rögzítésre. Rendelkezünk a Denalin a felszerelésünk részeként mászógéppel is, ám ennek használata nem célravezető, mert az a kötél, amellyel ezt a beülőhöz rögzíthetjük, rövidebb, mint a jégcsákány kötele, így nem biztosítana a gyors elmeneküléshez szükséges mozgásterjedelmet.

A meneküléshez szükséges felfelé mászás ilyen oxigénszint mellett iszonyatosan sok energiát emészt föl az egyébként is kimerült hegymászó energia tartalékából.
escape2018.pngMélyen a hóban nehéz a menekülés

Annak tudatában, hogy a balesetből nem következett katasztrófa, akár azt is gondolhatnánk, hogy ez egy jelentéktelen kis csúszás volt. Az, hogy sérülés nélkül úszta meg az esetet a zuhanó hegymászó, annak köszönhető, hogy betartották az előírásokat, megfelelő feszességű kötél volt a csapatban és az ismeretlen területen nem találkozott hasadékkal. Azok a zuhanások, amelyek például a Himalája vagy a Karakorum hegyein halálos áldozatot követelnek vagy amelyek után soha elő nem kerülnek elő hegymászók, a legtöbbször ugyanilyenek. Azzal a különbséggel, hogy a biztonsági felszerelés hiányában nincs, ami meg tudná állítani őket. Tehát ha ez a zuhanás máshol történt volna meg ilyen (5100 m) vagy ennél nagyobb magasságban, akkor nagyobb eséllyel vesztette volna életét a hegymászó, min a Denalin, ahol a legklasszikusabb tiszta mászási stílusban, a már bemutatott kötélcsapatokban történik a mászás.

Így tűnt el két hete egy igen elismert serpa hegymászó, Pemba Sherpa is egy csupán hétezres hegyen (Saser Kangri 7.672m) ereszkedés közben a Karakorumban, aki annak ellenére zuhanhatott gleccserszakadékba, hogy az Everest csúcsán korábban már 8 alkalommal állt, és nagyon tapasztalt hegymászóként tartották számon. Nem került elő a holtteste.

pambasherpa2018.pngPemba Sherpát gyászolja a hegymászó világ

Így mindenképp ijesztőbb a kép, és a videó felvételt is más szemmel nézhetjük újra. Érdemes így is megtenni.

Emilclimbs
Dr. Neszmélyi Emil
Mert a legvégén csak az élményeink számítanak majd

Vonatkozó cikkek:
Denali Expedíció 2018: videókkal, zuhanással és Delta Force élményekkel
Denali: túléltük, most csak ez számít
7 földrész hegycsúcsai, avagy mi az a Seven Summits Expedíció Sorozat?

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emilclimbs.blog.hu/api/trackback/id/tr6714141893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása