Everest: az idei különleges próbálkozók, köztük egy magyar hegymászónővel

2018. április 15. 20:30 - Emilclimbs

Emberek, akik sokak számára jelenthetnek inspirációt

everest-wikipedia.pngAz Everest minden évben igen magas szinten motivált hegymászók százait vonzza magához. Ők mind tudják: az életük kockáztatása nélkül nem érhetnek föl a csúcsra, akár az északi, akár a déli útvonalat választják ehhez. A mászók motivációja mögött állhat közösségi cél, úgy, mint alapítványok támogatása, vagy fontos ügyekre való figyelem-felhívás, esetleg nemzetük számára történő dicsőség szerzés. Persze sokan vannak, akik csak önmaguk számára kívánnak bizonyítani ezzel a teljesítménnyel. Akárhogy is, mindenki az álmaiért küzd, és már önmagában ezért is tiszteletet érdemelnek.

Idén új szabályok is életbe léptek. Nepál felől azzal akarják elérni, hogy palack nélkül ne másszon senki, hogy minden mászót arra köteleznek, igazoltan legalább 5 palackot vásároljanak, és az legyen is velük a táborokban, valamint a csúcstámadáshoz szükséges mászások alkalmával. Aki palack nélkül kíván mászni, szerintem ezután is meg fogja ezt tenni, mert ehhez csak el kell zárnia a palackja kiömlő szelepét. Ezt ugyanis nem lehet ellenőrizni. Tibet felől pedig az új szabály, hogy minden mászónak több tíz kilónyi szemetet kell lehordania a 6400 méteres táborból az 5200 méteren lévő alaptáborba.

Minden évben akadnak olyan próbálkozók, akik különös figyelmet érdemelnek. Lássuk idén kikre érdemes figyelni. Előre most még csak ennyit, hogy idén is lesz magyar az Everest déli alaptáborában.

AKI 16  ÉVESEN AKAR FELJUTNI- Shivangi Pathak (India)shivangipathakfb.pngForrás: Shivangi patak hegymászó facebook oldala

Az indiai hölgy fiatal kora ellenére roppant érett gondolkodású. Nepál felől tervezi a csúcs elérését. Gyermekkori álmaként beszél az Everestről, még így gyakorlatilag gyerekként is. A legfőbb inspirációt számára az jelentette, amikor első indiai amputáltként Arunima Sinha feljutott az Everest csúcsára. Shivangi célja, hogy példát állítson a világ összes nője számára teljesítményével. Célzott üzenete, hogy a nők is képesek az életük során bármely akadályt legyőzni. Nemes gondolatok ezek egy olyan fiatal hölgytől, aki 3 hónap múlva tölti be csupán a 17. életévét. Emellett pedig az is a célja, hogy meghódítsa a világ összes jelentősebb hegyét. Az őt kísérő hegymászók a biztonság kedvéért a legmagasabban képzett sherpák közül kerülnek majd ki. Az ifjúsági rekordot az Egyesült Államokból származó Jordan Romero tartja, aki 13 évesen mászta meg az Everestet. A rekordja nem dönthető meg, mert Nepál felől 16, Tibet felől 18 évben jelölték meg az alsó engedélyezett korhatárt pontosan Jordan sikere okán. A hatóságok előrelátóan hozták meg ezt a döntést.

A FÉRFI, AKI A 22. ALKALOMMAL VILÁGREKORDRA TÖR - Kami Rita Sherpa (Nepál)
kami_rita_sherpa.jpg
Fotó: Kami Rita Sherpa privát oldala

2016-ban személyesen is megismerhettem az Everest északi oldalán Kami Rita Sherpát. Nagy büszkeség számomra, hogy azonos napon értünk fel a legmagasabb hegy csúcsára. Kami Rita egy igen szerény, közvetlen ember. Még csak 48 éves, akit mindig inkább tettei és mintsem az ígéretei jellemeztek. Terve, napra pontosan az első sikeres Everest mászás 65. évfordulóján, tehát 2018. május 29-én érje el a csúcsot és állítson föl új világrekordot. A dátum-választással tisztelegni kíván Edmund Hillary és Tenzing Norgaj 1953. május 29-i történelmi sikere előtt. Az időzítésbe az időjárás alakulása azért még beleszólhat, mert nem biztos, hogy aznap lesz ablak (csúcsmászásra alkalmas nap). Jelenleg hárman tartják a férfi mászási rekordot 21 sikerrel, ezért a 22. siker után már Kami Rita egyedül tartaná a világrekordot. Végső célja majd a 25 sikeres Everest-mászás lesz, mielőtt nyugdíjazná magát. Kami Rita profi hegyi vezető, mások kísérőjeként érte el a sikereit, soha nem akart világcsúcstartó lenni, de a felkészültsége okán hamar közismertté vált, hogy nagy biztonságot jelent vele mászni, így egy idő után minden évben válogathatott a megbízások közül. Két olyan év is volt, amikor duplázott a csúcson egy héten belül. Az eddigi 21 Everest csúcsmászásából csupán egy alkalommal mászott északi irányból annak nehézsége és veszélyei okán. Kami Rita kizárólag oxigénpalackkal mászik, ami rendezi is a kérdést, hogy létezik-e bármilyen helyi elvárás, amely szerint palack nélkül kellene bárkinek teljesíteni. A legjobb nepáliak szinte kizárólag a palack mellett döntenek. A palack nélküliek túléléséért pedig közösen imádkoznak.

TOVÁBB JAVULHAT A NŐI VILÁGREKORD IS - Lhakpa Sherpa (Nepál)lhakpa_kompass.jpgFotó: kompass.com

Jelenleg is ő tartja a legtöbb sikeres női csúcsmászás világrekordját 8 mászással, de idén ez a szám eggyel nőhet. A jelenleg Connecticut-ban élő 45 éves hegymászónő 15 évesen teherhordóként kezdte meg a közeledést az Everest-álmához, amikor is megtapasztalta, hogy átlagon felüli képességgel rendelkezik a magaslati hatások tűrése és az extrém magaslaton való teljesítmények terén. Elmondása szerint nem tudott edzeni, mert egész nap a két lánya után kell mosogatnia otthonában, amit természetesen viccnek szánt, de e kijelentését mégis nagyon sokan komolyan vették. Eddig 539 sikeres női mászást tartanak nyilván az Everesten. Összesen 7 nő ért föl a csúcsra oxigén palack nélkül, 36 női mászó jutott föl egynél több alkalommal. Lhakpa Sherpa szintén palackkal mászik.

AKI LÁB NÉLKÜL PRÓBÁLKOZIK - Xia Boyu (Kína)
xia-boyu.jpg
Fotó: Alanarnette.com

E remek 70 éves sportembert semmi nem állíthatja meg sikerei elérésében, még a politika sem. Nepálban 2017 őszén tilalmat rendeltek el a láb nélküli mászók (és a vakok) számára az Everesten, de a helyi Legfelsőbb Bíróság ezt a szabályt megsemmisítette, mondván mindenki maga döntse el mikor és hol kockáztatja az életét a hegyeken. Xia története egészen 1975-ig nyúlik vissza, amikor még egészségesen tervezte megmászni az Everestet délről, de a csúcs alatt a rossz időjárás miatt megreked a kísérlet, visszafordulni sem tudott és 3 éjszakát kellett töltsön társaival 8600 méteren jóval fagypont alatti hőmérsékleti feltételek mellett. A baleset akkor érte, amikor egy bajba jutott társának segített, de emiatt lefagyott mindkét lába. Későbbi élete során rákos betegségéből is felgyógyult. Most 5. alkalommal próbálkozik, kitartása mindenki számára példaértékű, kívánom neki, hogy idén végre felérjen és teljesüljön az álma.

ÚJABB HONFITÁRSUNK PRÓBÁLKOZIK - Németh Alexandra (Magyarország)alexfb.pngFotó: Alexandra privát facebook oldala

Igen, idén is lehetőség nyílt arra, hogy bővüljön azok köre, akik magyarként álltak az Everest csúcsán. Ezúttal honfitársunk, Németh Alexandra dél felől, a nepáli oldalon próbálkozik az álma beteljesítésével. Ha sikerül a célját elérnie, akkor ő lesz a 2. magyar nő, aki megjárta a világ tetejét. Először ez Ugyan Anitának sikerült, aki 2009-ben és 2010-ben sikereivel öregbítette országunk hírnevét. Alexandra ifjú mászónak számít a maga 32 életévével. Angliában él és ott készült fel a kihívásra. Korábban megmászta 6 földrész legmagasabb pontját és az Alpok csúcsain is értékes tapasztalatokat szerzett. Neki is van egy álma, tisztelet azért, hogy tesz is érte. Bár személy szerint örültem volna annak, ha északról próbálkozik, a nehezebb oldalon tesz kísérletet arra, hogy magyar nőként először érje el onnan az Everest csúcsát, a döntése így is nagyszerű, hiszen az Everestet megmászni igazi emberfeletti teljesítmény, bármelyik útvonalon történjen is meg. Ráadásul minden elért nyolcezres hegycsúcs javítja országunk hírnevét. A biztonság mindenek előtt való, ezért Alexandra 7000 méter fölött - az eddigi összes sikeres magyar Everest-csúcsmászóval azonos módon - oxigénpalack használatával fog mászni. Hajrá Alexandra!

AZ EVEREST CSÚCSÁN ÁLLNI

Az Everest csúcsán állni olyan érzés, amit megpróbálhatunk elmondani, de teljesen más megélni azt. Ténylegesen elmondhatatlan tapasztalat mindaz, ami ott ér bennünket, benne minden fájdalommal és örömmel, ami az odajutáshoz szükséges megpróbáltatásokat is magában foglalja a felkészülés hosszú éveit is ide értve. Kívánom, hogy minden bemutatott mászó érje el a célját, jusson fel a világ tetejére, és inspiráljon más embereket is, mert ez az igazi küldetésünk. Hiszen mindenkinek megvan a saját Everest-je az életében (akár több is), még akkor is, ha az nem Tibet és Nepál határán található 8848 méter magasban. Ezek "megmászásához" pedig jól jöhet némi tapasztalat odafentről, tőlünk.

A hegy mindenkié..

További Everest érdekességekről az expedíciós és motivációs előadásaimon mesélek.
Az aktuális előadásaimról itt lehetséges tájékozódni: www.linktr.ee/emilclimbs

Emilclimbs
Dr. Neszmélyi Emil
Mert a legvégén csak az élményeink számítanak majd

Kapcsolódó cikkek:
- Megsemmisült a Hillary Step az Everest-en?   
- 7 földrész hegycsúcsai, avagy mi az a Seven Summits Expedíció Sorozat? 
- Halál az Everesten II. - Könyörgöm, mentsetek meg!
- Halál az Everesten III. – Nem Hillary volt az első a csúcson?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emilclimbs.blog.hu/api/trackback/id/tr5113835738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása