7 földrész hegycsúcsai, avagy mi az a Seven Summits Expedíció Sorozat?

2017. június 21. 18:27 - Emilclimbs

Új kihívás, ami egyáltalán nem az...

Hazánkban még csak most ismerkednek a legtöbben ezzel a nemzetközileg elismert magashegyi kihívással, a Seven Summits (Hét Hegycsúcs) Expedíciós Sorozattal. Ezt úgy lehetséges teljesíteni, ha a világ mind a hét földrészének legmagasabb hegycsúcsait megmássza egy hegymászó. Ez a nemzetközileg elismert kihívás sorozat egyáltalán nem új keletű. Az első, aki ezt teljesítette, Richard Bass amerikai hegymászó volt, aki 1985-ben zárta sikerrel e nehéz és veszélyekkel teli sorozatot, egyúttal meg is hirdette a világ számára azt, hogy "csinálja utána az, aki tudja".

7or9summits_1.png
9 hegycsúcsból született a választás (fotó: wikipedia)

Egy másik listát, amely a kihívás napjainkban elismert állomásait kis változtatással tartalmazza Reinhold Messner, az Everestet oxigénpalack nélkül elsőként megmászó legenda határozta meg. Legendás hegymászó teljesítménye okán, ami mind a 14 nyolcezres hegycsúcs megmászását is magában foglalja. Én azok  közé  tartozom, akik nem csupán Messner listáját követik, hanem Bass sorozatát is szívesen befejeznék. Ez a  két egyéniség és a sorozatuk általuk történő megmászásának első, általuk véghez vitt sikere elég volt ahhoz, hogy immáron 32 év alatt több tízezren vállalkozzanak a kihívások bármelyikének vagy akár mindkettő teljesítésére. Viszont a legtöbb próbálkozó nem tudja végig vinni a tervét. Ahhoz ugyanis a megfelelő felkészülésen és kitartáson túl bizony a Mount Everest megmászása, valamint a sokszor megmászhatatlannak tűnő alaszkai Denalin megfelelő időjárás is elengedhetetlen. Legtöbbször viszont mégis az Everest önmagában oka annak, hogy a rengeteg próbálkozó mégsem ér a feladat végére. A világ "tetejére" felmászni semmilyen módon nem könnyű, inkább elmondhatatlanul nehéz és életveszélyes elfoglaltság, ami azt eredményezi, hogy ez eddig sokkolóan kevesen tudták teljesíteni mind a hét hegycsúcsot. A mászók a legtöbbször az Everest-et hagyják az utolsó állomásnak, holott nincs megkövetelt mászási sorrend a kihíváskor. Az Everest megmászásának korábbi kísérlete hamar megadja a választ arra, hogy milyen eséllyel zárhatja sikeresen valaki a sorozatot.

A mai napig ezt a kihívást kevesebb, mint 300 ember teljesítette az egész világon, persze ez a szám évente lassan emelkedik. Az egyik ok, amiért ez a roppant nehéz kihívás az én érdeklődésemet is fölkeltette az, hogy bennünket magyarokat még nem jegyeznek a teljes kihívás sikeres teljesítői között. A jó hír, hogy reálisan már akár ketten is lehetünk a magyar extrém sportolók közül, akik fölhelyezhetik hazánkat egy-két éven belül erre a nem túl hosszú, de annál elismertebb listára: a Hét Hegycsúcs Kihívást teljesítő nemzetek közé.

Miért van 7 földrész a Földön?

Természetesen az alapvető földrajzi ismereteinket nem kívánja senki sem újra írni, hiszen hivatalosan 6 földrészt ismerünk. Viszont amennyiben figyelembe vesszük azt, hogy Észak-Amerika területe 24.710.000 km2, Dél-Amerika területe 17.840.000 km2 és azt, hogy az önálló földrészként számon tartott Ausztrália és Óceánia földrész területe csupán 8.526.000 km2, akkor elfogadhatónak tűnik az, hogy ebben az interkontinentális expedíció-sorozatban Észak- és Dél-Amerikát külön földrészként veszik számításba Bass és Messner nyomán a nemzetközi hegymászó világban, és a 7 Kontinens Hegycsúcsai (avagy "csúcshegyei") kihívásban bizony a két újvilági "fél kontinens" legmagasabb hegycsúcsait külön-külön is meg kelljen mászni a sikerhez. Ráadásul a kihívásnak nekivágó emberek így egy további gyönyörű környezetben található hegycsúcsot is megmászhatnak, a Denalit (korábbi nevén McKinley). Aki járt már ott, tudja, hogy ez ebből a szempontból is kiváló döntés volt a "szabályok megalkotóitól" a 7 földrész figyelembe vétele.

Mely hegycsúcsok képezik a Seven Summits (Hét Hegycsúcs, avagy Hét kontinens hegycsúcsai) Expedíciós Sorozat elismert állomásait Messner és Bass rendszerében?

elbrusz.JPGElbrusz,
5.624 m

 Európa

everest_kicsi.jpgMount Everest,
8.848 m
Ázsia

denali-kicsi.jpgMount Denali,
6.193 m

Észak-Amerika

aconcagua_kicsi.JPGAconcagua,
6.961 m

Dél-Amerika

kilimanjaro_kicsi.JPGKilimandzsáró,
5.895 m

Afrika
mount_vinson-kicsi.jpgVinson Massif,
4.892 m

Antarktisz

puncakjaya-kicsi.jpgPuncak Jaya,
4.884 m

Ausztrália és Óceánia
(Messner listája szerint)

mount_kosciuszko01oct06.JPGKosciuszko,
2.228 m
Ausztrália és Óceánia
(Bass listája szerint)

Richard Bass listáján a Puncak Jaya helyett az Ausztráliában található Kosciuszko hegycsúcs szerepel, mert az fizikailag is Ausztrália földjén, magán a "fő szigeten" található. A "messneri" Hét Hegycsúcs Sorozatban ezt a földrészt kiterjesztően értelmezik, így Óceánia legmagasabb hegyét, a Karsztens-t jelöli meg kontinens csúcsként. A nézetek abban térnek el, hogy sokan ezt a hegyet inkább Dél-Ázsia részének tekintik, holott az is közös platón található Ausztráliával. Fontos viszont, hogy a Mount Blanc egyikük listáján sem szerepel az Elbrusz magassága és földrajzi elhelyezkedése okán, így az nem része a Hét Hegycsúcs Kihívásnak. Ez pedig szintén vitára ad okot, mert létezik olyan felfogás is,  amely szerint az Elbrusz már Ázsiához tartozik, persze az Európához tartozását pedig alátámasztja egy másik felfogás. Hegymászás szempontjából ez mind jó, mert több helyre, és akár magasabb hegyekhez lehetséges eljutni a sorozatok mindegyikének teljesítése érdekében. Tehát köszönjük e vitákat, mi a hasznait élvezhetjük ezeknek.

Egy kis személyes...

Bízom benne, hogy szórakoztató módon sikerült betekintést nyújtanom a Hét Hegycsúcs Expedíciós Sorozatok világába. Remélem, e hegyek közül a már teljesített két csúcsomat hamarosan egy továbbival, a Denalival, majd szépen sorban a többiekkel is megtoldhatom (ha az időjárás is úgy akarja). Abban hiszek, hogy minden magaslati siker, amit mi magyarok érünk el, javítja hazánk megítélését, és egyúttal inspirálni képes nagyon sok olyan honfitársunkat, akik ebből erőt tudnak meríteni saját életükhöz, vagy akár nagyobb teljesítményre is sarkallhatunk ezekkel bárkit.

Hiszem, hogy minden magyar kísérlet a magaslatokon - akár a Hét Kontinens Hegycsúcsain vagy az ázsiai nyolcezresek bármelyikén, de máshol is - méltó Magyarországhoz, és minden ilyen sikernek örülni kell. Büszkék lehetünk ezekre a sikeres mászásokra akár szükség esetén oxigénpalack használatával, akár anélkül érjük el mi magyarok. Abban is hiszek, hogy nyolcezres hegymászási kísérleteket azok illethetnek hitelesen kritikával, aki maguk is másztak már meg ilyen magas hegyet. Csak ők tudhatják ugyanis azt, hogy mi is történik ott velünk és bennünk, akik magunk is ott voltunk. A többiek csak találgatnak ennek kapcsán, és a véleményüket is így kell kezelni.

Minden magaslati siker viszont csak annyit ér, amennyit mások ki tudnak venni belőle inspirációként. Az öncélú magaslati mászások ilyen pozitív hatást ritkán váltanak ki.

Emilclimbs
Dr. Neszmélyi Emil
Mert a legvégén csak az élményeink számítanak majd

 Források:

- https://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Summits
- https://en.wikipedia.org/wiki/Reinhold_Messner
- https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Bass
- http://www.news.com.au/travel/travel-ideas/adventure/the-7-summits-challenge-mountain-climbing-well-worth-the-hump/news-story/77610f1ff6fd258f9dc376e3f6db5c14

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emilclimbs.blog.hu/api/trackback/id/tr7612610137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása