Vége. Újabb életet követelt Pakisztán halálhegye

2018. január 28. 12:42 - Emilclimbs

A Nanga Parbaton a mentőcsapat nem vállalhatott további veszélyeket

ELŐZMÉNYEK

Két napja két hegymászó életéért izgul és a megmentésükért drukkol a világ hegymászást művelő és követő része. A Nanga Parbat megmászását télen tervező Tomasz Mickiewicz és Elisabeth Revol lengyen-francia expedíciós kettős komoly bajba került január 26-án, pénteken a sikeres csúcstámadásukról történő ereszkedés közben, amiről igyekeztem azonnal hírt adni, amint nyilvánosságot látott Elisabeth műholdas készülékéről indított segélykérése (Az életéért küzd két hegymászó a Nanga Parbaton). nanga2.pngA két hegymászó megmentésére esély sem lett volna, ha épp nem tartózkodik szintén Pakisztánban egy igen népes, lengyel hegymászó expedíció, amely tagjai a világ második legmagasabb hegye, a K2 8611 méteres csúcsának első téli meghódítását tervezik épp (tehát ez korábban még senkinek sem sikerül), és akik közül négyen azonnal vállalkoztak arra, hogy helikopterrel a helyszínre repüljenek, és megkíséreljék megmenteni a két bajbajutott társukat. Minden forrás megerősítette, hogy Tomasz (Tomek) Mackiewicz végtag-fagyási sérülései és hóvaksága okán mozgásképtelen állapotban 7200-7300 méteres magasságon rekedt egy sátorban Elisabeth társaságában. A francia nő képes volt az ereszkedésre, és mivel esély sem mutatkozott arra, hogy a meredek terepviszonyok között levigye, vagy akár lekísérje Tomeket, úgy döntöttek, hogy a francia nő mentse saját életét, induljon el az alacsonyabban fekvő táborok felé, hiszen sem vizük sem élelmük nem maradt, ezért értelmetlen lett volna együtt maradniuk.bielickiurubkorevol.png

Nemzetközi internetes adományozás eredményeként sikerült 100.000 USD összegnél is többet összegyűjteni a mentés érdekében, amely előzetes megfizetése nélkül a pakisztáni hadsereg mentési célokra alapított vállalkozása elzárkózott a mentéshez szükséges helikopterek rendelkezésre bocsátásától. A hírek szerint erre azért volt szükség, mert Tomek nem rendelkezett megfelelő mentési és baleset biztosítással. A terv ezt követően az volt, hogy a négy fős mentő csapat január 27-én szombaton indul helikopterrel a helyszínre, ahol a körülmények okán legfeljebb 6000 méteren lehetséges jelenleg landolni. Viszont már az is kétségessé vált, hogy a K2 időjárása engedi-e azt, hogy a helikopteres mentéshez a mentőcsapatért le tudjanak szállni és fel tudják venni őket. helitorescue.pngA szerencse és az időjárás a pártunkra állt, sikeresen elindult a csapat, és a két hegy közötti 180 km-es távolságot egy óra alatt tették meg. A landolás a tervezett 6000 méterhez képest az időjárás csak a 4900 méteren található alaptáborban engedte. Ezt követően a mentőcsapat két részre oszlott. Ketten az alaptáborban maradtak a (hátha a mentőket kell menteni), ketten pedig elindultak a bajba jutott hegymászók felé. Az időjárási körülmények még azt is megengedték, hogy a legendás lengyel hegymászó, Adam Bieliczki és Denis Urubko éjszaka is folytathassák a mászást. Azt tervezték, hogy - kiváló erőnlétüknek hála - addig nem is állnak meg, amíg az időjárás rosszra fordulása azt meg nem követeli. Első lépésként a kezén és a lábán szintén fagyási sérüléseket szenvedő Elisabeth megmentése volt a cél, hiszen ő mozgásban volt eközben már feléjük.Párhuzamos akcióként a pakisztáni hadsereg helikopterei a hegy körül köröztek azért, hogy a két mentésre szoruló hegymászó vészjelzőinek jelét megtalálják és ezzel is pontosíthassák Bielicki és Urubko haladási irányát. Ez sikerült is, annak ellenére, hogy a jeladó eszközök áramforrásai egy idő után lemerültek, és nem adtak jelet. Szombaton a mentő csapat üzentet küldött: "Elisabeth velünk van". A mentő hegymászókban felgyülemlett feszültséget pontosan mutatja, hogy az üzenetük része volt az is, hogy "mindnyájan sírtunk boldogságtól", azzal együtt, hogy nagyon kemény sportemberekről beszélünk. Végre segítséget kaphatott a hosszú hetek erőfeszítéseiben kifáradt hegymászónő, akit helyi idő szerint hajnali 1:50-kor találtak meg 6.026 méter magasan. Bielicki és Urubko útvonalát az alábbi felvétel mutatja meg pontosan.urubkotracker.png

MÁR NINCS TOVÁBBI REMÉNY

Az időjárás viszont a továbbiakban nem lesz kegyes. Föltámadt a viharos erejű szél, ami extrém hideggel (-60°C) párosult. Továbbá az időjárás előrejelzés szerint ez a következő napokban is változatlan marad, valószínű hogy később is hóviharokkal kellene megküzdeni. A mentés további folytatása a mentőcsapat életét követelné és ha rátalálnának Tomek Mackiewicz-re, akkor sem lenne már esély arra, hogy életben találják őt, vagy arra, hogy a mentés eredményeként életben maradjon. A csapat tehát a mentés lezárása mellett döntött kényszerűségből, az 5 hegymászó - köztük a megmentett Elisabeth is - hamarosan a civilizáció biztonságába repül. A K2-ről érkező hegymászók pedig várhatóan hamarosan visszatérnek, hogy folytassák saját expedíciójukat. 2009 óta közel 20 hegymászó vesztette életét a Nanga Parbaton.3maszolefele2.png

JELENLEGI TÉLI EXPEDÍCIÓK A HIMALÁJA ÉS A KARAKORUM NYOLCEZRESEIN

E télen a Nanga Parbat mellett az Everest és a K2 téli megmászását célul kitűző expedíciók is a térségben tartózkodnak. A Nanga Parbat téli megmászása legelőször 2016 február 26-án sikerült egy nemzetközi hegymászó csapatnak, amely tagjai folyamatos életveszély mellett érték el a sikert, ami a szinte lehetetlen megkísértése volt. Számos baleset érte őket, amelyek között túlélt zuhanás is szerepelt. Az Everest téli megmászása 1980-ban szintén egy lengyel expedícióhoz köthető. Jelenleg a K2 az egyetlen olyan nyolcezres hegy, amelyet nem mászott meg senki téli hónapban. A téli mászások nehézsége az optimális időszakban történő mászások sokszorosa. A "majdnem lehetetlen" kategóriája a hideg és viharos időjárás okán, amely pillanatok alatt képes a legrosszabb arcát mutatni. Ez a változás okozta az életveszélyt a Nanga Parbaton is. A majdnem lehetetlenre vállalkozó K2 expedíció jelenléte tette lehetővé egyáltalán megkísérelhessék a két hegymászó mentését, amely mentés a történelemben egyedi, hiszen saját expedíciójuk felfüggesztésével egy másik nyolcezresre bajtársainak mentésére korábban még nem repült át télen senki.

TOMASZ MACKIEWICZtomasz.png1975-ben született Częstochowában. Fiatal korában heroinfüggő volt, majd példaképévé vált a függésből kigyógyulók számára is életútjával, amely során utóbb eljutott Indiába is, ahol karitatív munkaként leprás gyerekeket tanított. Napjainkban megújuló energiatermelési projektekben érdekelt vállalkozást vezetett. Korábban 6 alkalommal kísérelte megmászni télen a Nanga Parbatot. A hetedik alkalommal ez sikerült is neki, de már nem engedte őt haza a számára legfontosabb hegy. Tünetei és sérülései között magashegyi betegség (tüdővizenyő), hóvakság és fagyási sérülések váltak ismertté. Felesége és gyermekei gyászolják, élt 42 évet. Nyugodjék békében.

ÉRTÉKELÉS

Ugyan minek? Olvastam már véleményeket a közösségi portálokon jelen eset kapcsán arról, hogy fontos a bajbajutott hegymászók megmentése. Olyanokat is szép számmal, hogy amíg a világ tele van éhezőkkel, ugyan miért költenek 100.000 dollárnál is többet két olyan ember megmentésére, akik nyilvánvalóan saját döntésük okán kerültek életveszélyes helyzetbe? Ezek alapján is látható, hogy véleménye mindenkinek lehet, de olyan álláspont soha nem fog kialakulni, amelyik mindenki számára kielégítő. Hiszen emberek vagyunk, eltérhet és el is fog térni sokak véleménye ezért. Mint ahogy talán nem is létezik olyan téma, amely esetén mindenki azonos véleményt képviselhetne.
biel-revoltresc.png
Az ilyen nyilvánvalóan pokoli helyzetbe került emberekkel viszont mindenki együttérez, aki kicsit is emberséges. Mi pedig, akik jártunk hasonló magasságokban, és kerültünk ezért is életveszélyes helyzetbe, pontosan tudjuk, hogy nem cserélnénk senkivel, aki ennyire magányosan kilátástalan helyzetben kell küzdjön az életéért. De azt is tudjuk, hogy ha ilyen helyzetbe kerülnénk, mi is reménykednénk a mentőcsapatok érkezésében, és ha mi kapnánk fölkérést mások mentésére, addig, amíg esély van rá, mi is részt vennénk ilyen akciókban, amint arra már nekem is volt módom és a jövőben is részt vennék ilyenben. Emberek vagyunk. Kísértjük a majdnem lehetetlent (sokszor magát a lehetetlent is), és segítünk a bajba jutottakon...

Mert emberek vagyunk, mindig minden körülmények között...

Most pedig szorítsunk a K2 és az Everest téli expedícióinak. Mert ők is kerülhetnek ilyen helyzetbe és nem tudjuk, hogy ekkor őket ki fogja megmenteni.

A végelszámolásnál pedig az fog számítani, hogy milyen élményeket szereztünk életünk során, nem pedig az, hogy milyen anyagi javaink vannak. Mi ezért is mászunk.

Előzmény bejegyzés: Az életéért küzd két hegymászó a Nanga Parbaton

Emilclimbs
2018.01.28

Források:
wspinanie.pl
https://www.climbing.com/news/international-team-makes-first-winter-ascent-of-nanga-parbat/

https://www.ranker.com/list/mountain-climbing-accidents-deaths-on-nanga-parbat/notable-famous-deaths
http://www.dw.com/en/french-climber-elisabeth-revol-rescued-by-polish-team-from-nanga-parbat-peak/a-42338959

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emilclimbs.blog.hu/api/trackback/id/tr5613609917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása