Az 5 legmagasabb hegycsúcs a világon, amin nem állt még ember

2018. március 25. 13:09 - Emilclimbs

A hegymászó világ különleges ötös "legje"

5megnemhegyintro.png

AZ ÖT LEGMAGASABB, AMIT MÉG SENKI SEM...

Léteznek hegyek, amelyek csúcsát nem érintette még emberi láb. Az ember természeténél fogva mindig is érdeklődött a meg nem mászott hegyek iránt. Ez volt az, ami az Everest és a többi nyolcezres első megmászásához is vezetett, de ez igaz volt minden hegyre, első megmászásukig. Az évek során egyre kevesebb ilyen hegy maradt, de azért akad még belőlük. Érdekesség, hogy a sikeres mászások a Himalájában és a Karakorumban a déli oldal felől gyakoribbak, míg észak felől ritkábbak, de az sem ritka, hogy ebből az irányból még nem értek föl extrém magasságú hegyekre. Ezek az expedíciók is több hetet vagy hónapot igényelhetnek, akár sikeresek, akár nem.

A meg nem mászott hegyek közül a legmagasabb ötről írok. Kiderül róluk annak oka is, amiért még nem sikerült még senkinek sem megmászni ezeket. Melyek ezek a hegyek az ötös listán, hol találhatók?

5. A Karjiang déli csúcsa - Tibet (7221 m)
4. A Labuche Kang keleti csúcsa - Tibet (7250 m)
3. A Kabru északi csúcsa - Nepál (7338 m)
2. Muchu Chhish - Pakisztán (7452 m)
1. Gangkhar Puensum - Bhután (7570 m)

Nem meglepő módon mindegyik csúcs Ázsiában található a Himalája vagy a Karakorum hegységben. Ismerjük meg tehát ezeket a hegyeket és azt, hogy miért nem mászta meg őket senki.

5. A KARJIANG DÉLI CSÚCSA (7221 m)

5.pngFotó: 坐井观天

Ez a tibeti-bhutáni határon található lenyűgöző hétezres hegy számos próbálkozásnak ellenállt már, így izgató kihívást jelent a hegymászók számára. A sikertelenség okai kizárólag az extrém időjárási körülményekben, a folyamatos lavinaveszélyben és a nagyon magas mászás-technikai követelményekben keresendők, így együttesen.

A Karjiang déli csúcsán (7221 m) kívüli az északi (7196 m), középső (7045 m), a Taptol Kangri nevű csúcsa (6820 m), valamint az észak-keleti csúcsa (6400 m) már engedett fel magára hegymászót. Ez az egy viszont még senkit.

4. A LABUCHE KANG KELETI CSÚCSA (7250 m)
4.pngFotó: jakubrybicki.pl

Ez a hegycsúcs a Himalája tibeti szakaszán található a Labuche Kang masszívumban, ami több hegycsúcsot foglal magában. Ezek közül a keleti az, amelyre még nem ért föl expedíció. A teljes képhez hozzá tartozik az is hogy ez eddig igen kevesen is próbálták megmászni. A masszívum fő csúcsát egy japán csapat 1987-ben sikeresen mászta ugyan meg, de a legnehezebb csúcs jelenleg még igazi hódításra vár. 2010-ben Joe Puryear és David Gottlieb komoly eséllyel vágtak neki e kihívásnak, de előbbi azzal került be a krónikákba, hogy több száz méter zuhanást követően e kísérlet közben életét veszítette egy gleccseren, mielőtt a csúcsra érhettek volna. A rendelkezésre álló hírek szerint idén, tehát még 2018-ban egy újabb expedíció indul e csúcsra, amit a régóta Nepálban élő Luke Smithwick vezetésével terveznek sikerre vinni. Minden jót és ideális mászási feltételeket kívánok ehhez nekik! Íme egy rövid timelapse a hegyről.


3. A KABRU ÉSZAKI CSÚCSA (7338 m)

A Kabru Nepál és India határán helyezkedik el. Ez a hegy azonos gerincen található a halálos nyolcezres Kancsendzöngával (8486 m). A Kabru több csúcsa közül legmagasabb, északi jelentett eddig megoldhatatlan kihívást a hegymászók számára.

3.pngFotó: wikipedia

A hegy déli csúcsát (7318 m) már 1935-ben megmászta Konrad Cooke, ami a maga idejében az egyedül - tehát mászó társ vagy teherhordó segítsége nélkül - végrehajtott hegymászás magaslati világcsúcsát jelentette. Kétes források tévesen úgy jelölik meg Cooke sikerét, mintha az északi csúcsot mászta volna meg, de a hiteles források ezt cáfolják. 2004-ben egy szerb expedíció tett utoljára kísérletet az északi csúcs megmászására, de a folyamatos lavinaveszély útjukat álltak és bölcsen visszafordultak.

2. MUCHU CHHISH (7452 m)

2.pngFotó: https://rab.equipment

Igen sok hegymászó próbált már felérni erre a csúcsra is. Legutóbb 2017-ben a Rab hegymászó ruházati márka szponzorálásával indult expedíció tagjai tettek kísérletet erre, de mindennek haszna csupán annyi volt, hogy a hegymászók igen értékes tapasztalatokra tettek szert a mászás alkalmával. A hegy technikailag is nehéz és az időjárás is komoly gátat szab a feljutásban. Várjuk tehát az első sikert. Sokak szerint ez nem történik meg majd egyhamar.

MIÉRT MEREDEKEBB A HEGYEK ÉSZAKI FALA EZEN A TERÜLETEN?

A Himalája és a Karakorum hegységeiben találhatói extrém magaslatot jelentő hegyek többségükben két klasszikus útvonallal rendelkeznek. Ezek az déli és az északi falak. Ezek közül - bár 2018-ban a bulvár média ennek ellenkezőjét kezdte bizonygatni egy sikertelen magyar déli oldali Everest expedció okán  - az északi fal az, amelyik a nagyobb nehézséget jelenti a csúcs elérésekor. Ez tehát így van ez az Everesten is. A nagyobb nehézség oka leginkább a nagyobb meredekség. Ez pedig annak köszönhető, hogy ha egy hegységet egy erőhatás felgyűr, a kialakuló hegy azon lesz nagyobb a meredekség, amely irányba hat a kialakításért felelős tolóerő. Amikor az indiai szubkontinens 40 millió évvel ez előtt megkezdte e két hegység kialakítását / felgyűrését déli irányból észak felé, pontosan ezt az eredményt érte el.

1. GANGKHAR PUENSUM (7570 m)

A világ legmagasabb meg nem mászott hegye a Bhután és Tibet határán fekszik Közép-Ázsiában, ez egyúttal Bhután legmagasabb hegycsúcsa, egyben a világ 40. legmagasabb hegye. Megmászására indultak expedíciók, de utóbb a vallás és a politika közbeszólt.

Bhután 1983-ban nyitotta meg határát a magashegyi hegymászók előtt, majd 1985 és 1986 között 4 kísérletet is tettek a hegy meghódítására a Bhután felőli - tehát a könnyebb, déli - útvonalon, ám sikertelenül. 1994-ben a bhutáni hatóságok betiltottak minden 6000 méter feletti hegymászást országukban vallási tisztelet okán. Ezt követően 2004-ben minden más hegymászási tevékenységet betiltottak határaikon belül. 

1k.pngFotó: Gradythebadger/Wikimedia

A Kinai Hegymászó Szövetség 1998-ban egy japán expedíció számára mászási engedélyt adott ugyan a hegy északi falán történő csúcsmászásra, de azt a Bhutánnal folytatott határvita okán hamar vissza is vonták. A kínai hatóságok jelenleg már problémásnak látják, hogy a meredek északi falon induló expedíciók mentési feltételei nem megoldottak, így Bhután felől tilalom, Tibet felől pedig a meredekség okozta mentési nehézségek megoldatlansága okán ez a hegy a belátható időn belül továbbra is biztosan e különleges lista első helyén fog állni.

Mindig nagy élmény és dicsőség, ha egy hegyet elsőként mászik meg valaki. Az öt jelenlegi legmagasabb meg nem mászott hegy egyaránt gyönyörű. Nagy vonzerőt jelentenek a felkészült és gyakran a vakmerő hegymászók számára. De magam példáján megtanultam, hogy ha egy hegy beköltözik az ember gondolataiba, oda bizony fel kell mennie. Biztos vagyok benne, hogy mind az öt hegy "megszállta" már ilyen erősen hegymászók fantáziáját, és néhányan tervezik a nagy találkozást.

Lesz vajon olyan e fenti listában szereplő hegyek között, amelynek csúcsán magyar expedíció tagjai állnak majd legelőször? Ez semmiképp sem zárható ki.

Emilclimbs
Dr. Neszmélyi Emil
Mert a legvégén csak az élményeink számítanak majd

További kapcsolódó cikkek a Himalájából:
Megsemmisült a Hillary Step az Everest-en?
Halál az Everesten I. - Amikor a szerelem öl
Halál az Everesten II. - Könyörgöm, mentsetek meg!
Halál az Everesten III. – Nem Hillary volt az első a csúcson?

Források:
www.wiredforadventure.com/worlds-highest-unclimbed-mountains/
www.hellovilag.hu/2015/aprilis/gangkhar-puensum-bhutan.html
www.youtube.com/watch?v=jgbxKy5xRp0
en.wikipedia.org
A fejléc fotó forrása: hellovilag.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emilclimbs.blog.hu/api/trackback/id/tr4013777086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása