Az Aconcagua alaptáborából jelentkezem

2017. december 05. 20:49 - Emilclimbs

Cél: Dél-Amerika csúcsa a 7 Hegycsúcs Sorozatban

Folytatom a 7 Hegycsúcs Expedíció Sorozatot (7 Summits Series), amely állomásai közül Afrika (Kilimandzsáró), Ázsia (Everest) és Európa (Elbrusz) sikeres megmászását követően célom Dél-Amerika legmagasabb pontjának, az Aconcagua 6961 méteren lévő csúcsának megmászása.

aconcag-cikk.jpg

AZ ALAPTÁBORBÓL JELENTKEZEM

Jelenleg már az északi oldali alaptáborba vagyok 4350 méteren (Plaza de Mulas, avagy az Öszvérek tere), ahová december 1-jén érkeztem két napos embert próbáló magaslati túrázást és némi hegymászást követően. Érdekesség, hogy jelenleg nyár van Argentínában, persze ezt a hegyen kevésbé érezni.

Nem vesztegettem az időt: tegnap befejeztem a tervezett akklimatizálódást is, ennek keretében felmásztam az 5000 méteren található 1-es táborba. Onnan pedig a visszatérés is zökkenőmentes volt. Ma pihenőnapot tartok, mert holnap megindul a 4-6 napos csúcsmászás.

aconcagua_alaptabor.jpg

Ezúttal is az Elbruszon már bevált módszert követtem: egyedül érkeztem előzetes otthoni akklimatizációt követően (hypoxy sátor) az alaptáborba, majd egy itt lévő amatőr hegymászókból álló csapathoz csatlakoztam, akik hegyi vezetőivel közösen fogunk elindulni a csúcsra. Terveim szerint december 9-11 közötti időszakban érhetem el a csúcsot közel 7000 méteren, ha az időjárás kegyes lesz hozzánk.

A HEGY

Az Aconcagua nem csak a kontinens, hanem az Andok hegység legmagasabb pontja is egyben. Környezetében számos 5000 méteres hegycsúcsban lehetséges gyönyörködni. Argentína Mendoza tartományában, a chilei határ közelében az Aconcagua Tartományi Parkban található, ami természetvédelmi terület. Tengerszint fölötti magassága 6.961 méter, amely magasság igen közel esik a hétezres hegyek világához. Ezzel a magasságával így is világelső az Ázsián kívüli hegycsúcsok között, egyúttal a 7 Summits Sorozat második legmagasabb hegye az Everest után. Szokták a világ 15. nyolcezresének is nevezni. Földrajzi körökben az ázsiai Karakorum hegységet, amelyben a K2 (8611m) is található, nem tartják a Himalája részének, annak ellenére, hogy összekapcsolódik azzal. A hegymászó világban pedig a legtöbben a Himalája részeként tartják számon a Karakorumot is. E felfogás szerint pedig az Aconcagua a Himaláján kívüli legmagasabb hegy. Ez is egy olyan vita, amelyet nem nekünk kell eldöntenünk.

A világ 15. nyolcezrese?

A világon 14 nyolcezer méteres tengerszint fölötti magassággal rendelkező hegyet ismerünk. Kvázi nyolcezresként az Aconcagua is ide tartozik 15.-ként. Ennek oka, hogy a Föld geoid alakja miatt az egyenlítő legtávolabbi pontjai között átmérője nagyobb, mint az északi és déli sark közötti átmérő távolsága. Tehát a Föld kicsit „nyomott” a két sarkpontján és szélesebb kelet-nyugati irányban. Ez a hegy pedig emiatt azonos magassági tartományba esik a Himalája nyolcezreseivel. Ennek okán az Aconcagua a Föld mértani középpontjától azonos távolságra esik mint a Himalája nyolcezres hegyei. Ezért itt hasonlóak, de szerencsére azért nem azonosak a magaslati hatások, mint egy nyolcezer méter fölötti hegyen. Sétagaloppra emiatt a mászók közül természetesen senki nem számíthat.

AZ ACONCAGUA SAJÁTOSSÁGAI

  • A hegy megmászása ugyan nem igényel oxigénpalackot, de a tengerszinten meglévő légnyomásnak csupán 40%-a tapasztalható a csúcson, ami nagyban nehezíti a légzést.
  • Az Aconcagua csúcsán a tengerszinti oxigén csupán 40-45%-a áll rendelkezésre, tehát ez olyan, mintha a tüdőnk 55-60%-ban nem működne.
  • A táborok magassága 4350, 5000, 5830, 6300 méter majd utána következik a csúcs.
  • A csúcsmászások siker rátája 30%, tehát a hegyet megmászni készülők 70 százaléka nem éri el a csúcsot. Ennek az időjárás mellett az is az oka, hogy ez a magaslat már könnyen idéz elő magaslati tüneteket. A magashegyi betegség tartós tünetei esetén pedig vissza kell fordulni, vagy az életünkkel fizethetünk az ezzel ellentétes döntésünkért. Továbbá sokan betegség okán kénytelenek feladni a csúcsról szőtt álmaikat.
  • Eddig az egyetlen olyan hegy a 7 Summits alatt, amelyen két táborban is orvosi vizsgálatnak vetik alá a mászókat a további mászásuk engedélyezéséhez. Ennek okán a mai napon az amatőr csoport egyik amerikai tagját hazaküldték szívritmuszavar miatt. Rossz belegondolni, hogy mi lett volna, ha ilyen állapotban nekivágott volna a csúcsnak holnap. Az orvos az életét mentette meg a mászási engedély megtagadásával.

Elsőre világcsúcs

Az Aconcagua első megmászása több szempontból különleges volt. 1897-ben a svájci Matthias Zurbriggen érte el a hegy csúcsát először. Mivel a Himalája nyolcezreseit ekkor még nem mászták meg, ez az eredmény jelentette akkor a magassági világcsúcsot a hegymászások között.

A CSÚCSRA VEZETŐ ÚT

A 4350 méteren található alaptáborig öszvérekkel szállíttatják a csomagokat lenyűgöző, vadregényes helyen. Az öszvérek részben futva teszik meg az utat ezen a nehéz és sokszor veszélyes terepen. Ezek a derék állatok néha az életükkel fizetnek egy szakadék melletti megcsúszásért. Feladatuk azonos a himalájai jakok feladataival.

oszverek-elve-holtan.png

Később a mászás során el kell érni az 1-es tábort 5000 méteren akklimatizációs céllal, majd a visszatérést követő pihenőnap után ismét az 1-est, majd a 2-est 5830 méteren. Utána a 3-as tábor következik 6300 méteren. Itt a tervek szerint egy pihenőnapot követően indul majd a csúcstámadás.

aconcagua_eszak-csucsig.jpg

 A HALÁLHEGY

Ezt a nevet nem az elhullott öszvérek nyomán kapta a hegy, bár ez sem lenne meglepő. A statisztikai átlagot tekintve közel 3 ember veszti az életét a hegyen egy év alatt. 2001 és 2012 között 33 ember halt meg a közel 43.000 csúcsra igyekvő hegymászó közül. Az Aconcagua halálozási rátája a legmagasabb a dél-amerikai hegyek között, ezért érdemelte ki a Halálhegy nevet.

Múmia az Aconcaguán

mummy.jpg

1985-ben egy hétéves inka fiú gyermek földi maradványait találták itt meg 6000 méter körül, aki 500 éve került eltemetésre a hegyen. A mumifikálódott holttest állapota igen jó volt, ezért remek kutatási alapot teremtett a vizsgálatokhoz. Érdekesség, hogy az inkák áldozati szertartás keretében hagytak gyereket magasabb hegyek különböző pontjain és csúcsain is. A hegyek magasabb részei – erre nem ritka a 6000 méteres hegy – csak vallási szertartási célokra szolgáltak, más okból fölmenni az inkák idejében tilos volt. A hegyeket istenekként tisztelték és ezért emberáldozatot mutattak be a számukra, és e gyerekek szolgáltak az áldozat céljára. A gyerekek sorsáról annyit tudtam meg a helyi forrásokból, hogy az inkák felvitték őket a kijelölt helyre, elkábították őket, majd a sorsukra hagyták, majd a hideg és magaslat elvégezte a szertartás hátra lévő részét. A temetést pedig később végezték el.

VESZÉLYEK AZ ACONCAGUÁN

  • Az időjárás, ami a Csendes Óceán közelsége okán veszélyes fordulatokat tartogathat, a -40 fok sem ritka a csúcson.
  • Az extrém magaslat szintén veszélyt jelent. A Föld már említett geoid alakja okán kiemelkedése azonos zónába esik, mint a Himalájában található nyolcezer méter fölötti hegyeké. Emiatt igen sokan magashegyi betegség okán kerülnek életveszélybe vagy haláloznak el.
  • Az emberi ürülék kezelése a törekvések ellenére nem teljesen megoldott, ami kifejezett veszélyt jelent úgy emberre, mint az állatokra. A víz bizonyos magasságokban csupán kémiai tisztítást vagy forralást követően alkalmas emberi fogyasztásra. Alaptábori magasságból évente 22.500 kg szemetet szállítanak el helikopterrel, és ezen kívül ennek harmadát öszvérekkel teszik.

Az Aconcagua több szempontból különleges hegy, ami gyönyörű környezetben teremt komoly kihívást a hegymászók számára. A 7 Hegycsúcs Sorozat tovább erősítette népszerűségét. Jelenleg, december lévén, kevesen próbálkoznak a megmászásával. Januárban több száz mászó lesz jelen egy időben a hegy két oldalán található alaptáborokban, ami komoly problémák forrása is lehet.

Sikeres csúcsmászás esetén pedig a 7 Földrész Hegycsúcsai közül az Aconcagua a negyedik teljesített csúcsot jelentené a számomra. Rajtam nem fog múlni, hamarosan indulunk.

Korábbi idevágó cikkek:
7 földrész hegycsúcsai, avagy mi az a Seven Summits Expedíció Sorozat?    
Megsemmisült a Hillary Step az Everest-en?
Magyar zászló Oroszország csúcsán
Denali: túléltük, most csak ez számít

Emilclimbs

 Források:
- Saját expedíciós tapasztalat
- https://en.wikipedia.org/wiki/Aconcagua_mummy
- https://en.wikipedia.org/wiki/Aconcagua
- Dailymail.co.uk
- www.mountainiq.com/deaths-on-aconcagua/
- http://www.rogerwendell.com/aconcagua.html

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emilclimbs.blog.hu/api/trackback/id/tr2813441237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása