Elbrusz: ahol Prométheusz bűnhődött

2017. szeptember 09. 01:09 - Emilclimbs

és ahol most a természet tombol

elbrus2008.png

A hegy

A Hét Földrész Hegycsúcsai Expedíciós Sorozaton következő állomás számomra az Elbrusz. E hegycsúcs Oroszországban található, a földrajzi Európa legmagasabb csúcsa a Messner által is használt felosztás szerint. A Kaukázus hegység fő hegyláncán a Nagy-Kaukázuson található, vulkanikus eredetű. Különlegessége, hogy két hegycsúcsa is van, egymáshoz igen közel. A nyugati csúcsának magassága 5642 méter, míg a keleti csúcs 5621 méteren található. A 7 Summits okán én a nyugati csúcsot célzom meg. Ennyit a földrajzi tényekről, mert van itt pár aktuális érdekesség is.

A földrajzi adatokon túlelbrus-anim2.png

Ezt a cikkemet úgy terveztem megírni, hogy elmesélem a hegy érdekességeit, írok a várható körülményekről, hangulatomról, a felkészülésemről. Kicsit tartottam is attól, hogy sikerül megírnom az eddigi legunalmasabb cikkemet. A mászásom szempontjából sajnos, de a cikk tartalma tekintetében szerencsére a sors ennél nagyobb rendező. 

Katasztrófahelyzet

Sokáig azt éreztem, hogy bárcsak ott állnék a hegy lábánál, orosz földön, a hátizsákommal a hátamon, és bárcsak a következő szakaszra figyelhetnék. De az Elbrusz déli oldalának körzetében az elmúlt héten, szeptember 1-ji kezdettel természeti csapások sorozatát éltek át az ott lakók és a hegymászók egyaránt. A déli oldalhoz vezető utat áradás okozta sárzuhatag több helyen elmosta, 3 olyan hidat is elpusztított, amelyek a gépkocsik közlekedését voltak hivatottak biztosítani. Olyan viharos szél borotválta végig a környéket, amit igen régen nem láttak erre. Mindezekért az Elbrusz déli oldalán jelen lévő összes hegymászót és turistát helikopterrel evakuálták Tyrnyauz településre. Szóval jelenleg nem érzem ezt a rajtlázat ennyire egyértelműen.

elbruskat3.png

Orosz kapcsolattartóim javaslata szerint úgy kell készülnöm, hogy az érkezésem alkalmával derül majd ki csupán, hogy a jegesebb és havasabb északi vagy az e szempontból könnyebb déli oldalon vághatok neki a csúcs - egyáltalán nem könnyű - megmászásának. 

Ez sem lesz tehát sima

A hegy már most jó előre üzeni: valami ismeretlen vár majd rám. Készültem az Elbruszra testileg és mentálisan is, de még soha nem jártam célzottan olyan helyen korábban, ahol előre tudhatóan katasztrófahelyzet volt. Most pedig oda készülök.

elbruskat2.pngAz Everesten ezer veszély várt ránk, a Denalin gelccserszakadékok százai és lavina teremtett megoldhatatlan helyzetet. De amíg a korábbi kihívások alkalmával utóbb kialakuló veszélyeket kellett legyőznöm az életben maradásért, most előre tudható, hogy a hegy déli oldalához való eljutás maga a veszély. Még szerencse, hogy a Kilimandzsáró megmászása alkalmával nem ért semmilyen katasztrófa, mert bár nem vagyok babonás, de ha még ott is életveszélyt kellett volna elhárítanom, akkor nem lenne biztos, hogy ma sem lennék babonás az expedíció-sorozatom kapcsán, és minden bizonnyal fekete macskát látva ijedtemben hazarohannék gyakorlatilag bárhonnan.

Ha az időjárás is úgy akarja...

Azt tervezem, hogy bármelyik oldalon is lesz lehetőségem a csúcsra indulni, igen hamar, 3 nap alatt fel fogok jutni a csúcsra, egy lendületes mászás eredményeként a szükséges további akklimatizációt követően. Életemben először elbruskat4.pngakklimatizációs sátorban is készültem, amelynek köszönhetően bő egy héten át éjszakázhattam olyan oxigén környezetben, ami a magaslatra jellemző és a vörösvértest-szám tekintetében 4000 méterig leszek akklimatizált az indulásom idején. Ez a sátor sokak számára igen kényelmetlen, legyőzhetetlen akadály, hiszen nem könnyű alkalmazkodni az ilyen ritka levegőhöz a magaslattól idegenkedő emberi szervezetnek a tengerszinti használat ellenére sem. A kölcsönbe kapott különleges és hazánkban ritka sátor biztosításáért tulajdonosa - jó barátom - szemérmessége okán hálából nem várná el neve említését, de ezzel együtt ezúton is szeretném megköszönni a számára, hogy kipróbálhatom ezt a módszert is.

A fizikai felkészülést természetesen e sátor nem helyettesíti, mert 5642 méterre bizony szintén keményen kell készülni. A testi igénybevétel így is rendkívül nagy lesz. Ezzel a kiegészítő felkészülési módszerrel viszont akár 4 napnyi akklimatizációt is megtakaríthatok, és a tervezett 3 nap alatt juthatok föl a hegycsúcsra és rövidesen, a következő Everest előadásom alkalmával már erről az élményről is beszámolhatok a hallgatóságom számára. Remélem sok helyen beszélhetek majd erről is, már izgatottan várom is az újabb meghívásokat, mert örömmel megyek, ha hívnak.

Természetesen akkor sikerülhet ilyen rövid idő alatt a csúcs elérése, ha az időjárás is úgy akarja, mert az Everest óta biztosan tudom, hogy képes vagyok bármilyen magaslatra feljutni, eljuttatni oda a magyar zászlót, és ebben csak a szélsőségesen kedvezőtlen időjárás állíthat meg.

Érdekességek az Elbruszról

- Prométheust a görög mitológia szerint az Elbruszhoz láncolta Zeusz büntetésként azért, mert az istenektől ellopta a tüzet az emberek számára.
- A Nagy-Kaukázus hegységnek - amely 1200 km hosszan terül el - 10 csúcsa van, amelyek közül hat is meghaladja nyugat-Európa csúcsának, a Mount Blanc-nak tengerszint feletti magasságát.
- Bár a természeti katasztrófák járhatatlanná tették a déli oldalhoz vezető utakat, az oroszok ígérete szerint az sem zárható ki, hogy valamilyen módon rekord idő alatt helyreállítják a közlekedést valamilyen ideiglenes formában, és akár a déli oldalon is elindulhatok a csúcs felé.
- A Kaukázus, ahol tehát az Elbrusz is fekszik, azonos hegységrendszeren található a Himalájában található Mount Everest-tel. Ez pedig az Eurázsiai-hegységrendszer, amely kb. 60 millió éve kezdte meg a felgyűrődését, és a legnyugatabbi része az afrikai Atlasz hegység.

eurazsiai-hgrsz.png

A magam részéről érdeklődve várom, hogy ez a kaland mit tartogat majd a számomra. 2017.szeptember 10-én (vasárnap) este indulok Moszkván és Mineralniye Vody (jelentése frappánsan: ásványvizek) városán keresztül a helyszínre. Út közben majd kiderül, hogy az északi vagy a déli oldalra.

Emilclimbs

Fotó források:
- Joe Weber: Eurázsiai-hegységrendszer
- The Adventure Elements Ltd: katasztrófa képek
- en.wikipedia.org/wiki/Mount_Elbrus : további képek és 3D animáció

Írott források:
- The Adventure elements
- Elbrus Tours
- Wikipedia számos oldala

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emilclimbs.blog.hu/api/trackback/id/tr412812984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása